Kupite ovu knjigu u internet knjižari Makart!
Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Kobo! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Apple Books! Kupite ovu e-knjigu u internet prodavnici Barnes & Noble!


Dnevnička proza
Preveo s ruskog Zorislav Paunković
Format A5, 404 strane
Cena: 1500 dinara

.

Pročitajte odlomak!

.

Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima su jedinstvena knjiga u ruskoj, pa i u svetskoj književnosti. To su pravi autorovi dnevnici, pisani kao umetnički tekst. Bogdanov živi povučeno, skromno, uglavnom vreme provodi kod kuće. U njegovom životu zapravo ništa se ne događa, osim uobičajenih stvari. Odlazak u prodavnicu postaje događaj. Fiksiraju se vremenske prilike, pogled kroz prozor.
Na dnevničku prozu Leona Bogdanova, koja je istovremeno tradicionalna i modernistička, uticali su i nadrealizam, Vasilij Rozanov i Semjuel Beket. Ali najvažniji uticaj, i kao leksički inovator, i kao vizionar, svakako je Velimir Hlebnjikov, koji se često pominje u Zapisima o pijenju čaja i zemljotresima („osnovna knjiga”, „knjiga koja govori o svemu”). Bogdanov piše veoma jednostavno, ali ta jednostavnost je varljiva. Pored književne, Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima imaju i filozofsku, vizionarsku stranu.

Leon Bogdanov

Leon Bogdanov


Leon Bogdanov (1942–1987), pisac i slikar, pripadnik lenjingradske nezvanične kulture, dobitnik Nagrade „Andrej Beli” za prozu (1986).
.
Za života objavljivao samo u samizdatu. Njegovo najvažnije delo su dnevnici iz osamdesetih godina dvadesetog veka, koji su pod naslovom „Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima” objavljeni 2002. godine. Eksperti književne nagrade „Nova književnost“ (NOS) uvrstili su „Zapise o pijenju čaja i zemljotresima” među četrdeset ključnih dela iz oblasti nefikcije koja su obeležila rusku književnost u XX veku (2012).
.
.
Zorislav Paunković, rusista, književni prevodilac s ruskog. Glavni urednik specijalizovanog časopisa za rusku književnost i kulturu „Ruski almanah” (Književno društvo „Pismo”, Zemun). S Duškom Paunkovićem priredio i preveo sabrana dela Gajta Gazdanova, Konstantina Vaginova i Konstantina Leontjeva. Dobitnik Nagrade „Miloš N. Đurić” za „Dijalog sa ekranom” Jurija Lotmana i Jurija Civjana i Nagrade „Jovan Maksimović“ za „Zapise” Lidije Ginzburg. Piše i o domaćoj književnosti i kulturi.