Rastislav Durman

Rastislav Durman rođen je u Senti 1956. godine. Diplomirao i završio postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku za Jugoslovenske i opštu književnost. Radio je kao novinar, scenarista, urednik, reditelj i medijski konsultant. Između 1977. i 1992. godine bio je saradnik programa, urednik, scenarista i reditelj na TV Novi Sad, uglavnom kao slobodni filmski radnik. Proveo je nekoliko godina u Slovačkoj, u Košicama, gde je bio direktor programa studija MDA i preduzeća D&D Communitacions LTD. Nakon povratka u Srbiju bio je konsultant za televiziju u IREX– ovom ProMedia programu. Godine 2002. osniva Media Art Service International (Media Art Content doo od 2010) u Novom Sadu. Osnivač je i prvi glavni urednik Linka, časopisa za medijske profesionalce. Od avgusta 2011. vodi Odeljenje za razvoj sadržaja RTV Vojvodine. Kreirao i uredio dva stručna zbornika o lokalnoj televiziji. Autor je četiri televizijske serije, četrdesetak radio i TV drama, stotinak dokumentarnih filmova, tri (i po) knjige proze: Svašta od mene (1983), Zagonetni znak (sa Nevenom Simin, 1986), Njofokle (1989), Verka zlatna i čarobna (2008), kao elektronske knjige još i roman Artur i Artur, kralj bivši i budući (2013) i zbirku apokrifa Najnoviji prilozi za razumevanje, izučavanje, nove definicije i biografije (2015). Prevođen na engleski, ruski, francuski, slovački, češki i mađarski.  

Rastislav Durman
Rastislav Durman – Božanstvena, rimejk 2016.
Božanstvena, rimejk 2016.

Roman, 2016.
A5, 384 str.

Božanstvena, rimejk 2016. je roman koji preispituje postojeći civilizacijski model i njegove interuniverzumske alternative.
Kao što je u Božanstvenoj komediji Dante obišao pakao, čistilište i raj, tako junak ovog romana obilazi paralelne svetove, samo da bi pronašao na koji da se preseli. Umesto Vergilija i Beatriče, Adamovi vodiči su anđeo čuvar Ambriel i demon Lilit. Adamov izbor mora da zadovoljava tri uslova: da nema virusa s kojima Adamov imunološki sistem ne bi izašao na kraj, da je civilizacijski nivo približno isti, kako Adam ne bi umro od gladi niti završio u zoološkom vrtu, i da tamošnji Adam ima odgovarajući socijalni status.
Ima li takvog mesta za Adama?

1100 din.