Monika Herceg

Monika Herceg je rođena 1990. u Sisku.
Nagradu Goran za mlade pesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis dobila je 2017. godine.
Knjiga Početne koordinate u izdanju Goranovog proljeća objavljena je 2018. godine i nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pesnike, nagradom Fran Galović za najbolje književno delo na temu zavičaja i/ili identiteta, nagradom Slavić za najbolji prvenac izdan 2018. godine i međunarodnom nagradom Mostovi struge.
Godine 2018. dobila je nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a njena druga knjiga pesama Lovostaj je objavljena 2019. godine. Osvojila je, takođe, i drugu nagradu na međunarodnom konkursu za poeziju Castello di Duino (2016), prvu nagradu na regionalnom konkursu za dela humoristično-satiričnog žanra Bal u Elemiru (2017) i nagradu Lapis Histriae za najbolju priču (2019). Pesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na nekoliko jezika. 

Monika Herceg
Monika Herceg – Početne koordinate
Početne koordinate

Pesme, 2019.
A5, 88 str.

Početne koordinate čini pedeset i osam pjesama, ali knjiga se može, i treba, čitati kao cjelina, kao poema – onakva kakve su se posljednji put u nas pisale pedesetih godina i bile su svojevrsni dug ideji i poetici socijalističkoga zajedništva, a možda i kao roman u stihovima. S tim da je vrlo teško u mahu pročitati više od jedne, dvije, možda i tri pjesme. Ovo je knjiga porodičnih i zavičajnih mitologija, odsanjanih ili opričanih, kakvima je jednom davno vladao Vasko Popa. Monika Herceg ne piše s mišlju na Popu, nije izvjesno niti da ga je prethodno i čitala, ali njezin je šumski, banijski (banovinski), livadni, kućni, sisački, željezarski svijet ravan Popinom. S tim da je on svoju oniričku pseudomitologiju razvijao cijeli život, u skoro svakoj svojoj knjizi. Početne koordinate mala su studija porodičnih vjerovanja. Svaka prava obitelj, rod i porodica imaju nekoliko pripovijesti oko kojih se okupljaju i koje se nasljeđuju s generacije na generaciju, sve do trenutka u kojem niz vanjskih događaja, selidbi sa sela u grad, iz zemlje u zemlju, iz jezika u jezik, te ratova, razvoda, poplava i požara, ili komfornih i mondenih preživljavanja, ne dovedu do toga da porodično vjerovanje ili porodična mitologika ne izgube smisao, emocionalni sadržaj i razlog, i ne budu zaboravljeni. Monika Herceg konstruira jednu porodičnu mitologiju, rastvara je i komentira. I pritom piše svoju veliku i neprekinutu pjesmu. Pisanje i pjevanje, te pripovijedanje kroz pjevanje, Monike Herceg predstavlja jedinstven spoj zrelosti i naivnosti, konačne dovršenosti i posve djetinjeg doživljaja sebe i svijeta.
Miljenko Jergović 

550 din.