Daniel Kovač

Daniel Kovač rođen je u Pančevu 1974.
Objavio romane Logika reke, pruge i otpada (2002), Carstvo (2007), Uzvodni bluz (2009) i Klara i leksikon minimalnog života (2014).
Član rokenrol grupe Jarboli i folk-bluz grupe Jesenji orkestar.
Inženjer elektrotehnike, bavi se industrijskom automatikom. Živi i radi u Mirijevu.

https://danlikov.wordpress.com/ 

Daniel Kovač
Daniel Kovač – Objašnjenja nisu potrebna
Objašnjenja nisu potrebna

Roman, 2023.
B6, 172 str.

Kombinujući elemente autofikcije, autobiografije, drumskog romana, trilera i drame, Danijel Kovač u romanu Objašnjenja nisu potrebna ispisuje prodornu i preciznu društvenu kritiku. Čitalac će, podržavajući glavne junake, pogotovu ako knjigu čita u toplom domu za vreme prohladnih večeri, istovremeno navijati i za gubitak sopstvene bezbednosti i komfora. Povrh toga, ljubitelje adrenalina u ovoj knjizi čeka i najuzbudljivija automobilska jurnjava još od one Stiv Makvinove iz filma Bulit.

880 din.

Daniel Kovač – Radio dani
Radio-dani

Eseji, 2022.
B6, 228 str.

Ovu knjigu možete da čitate na nekoliko načina. Kao arhivski dokument o životu u Beogradu i Srbiji, manifest jednog živahnog duha ili kao vredan prilog za proučavanje istorijata radija. U njoj su okupljeni nekim divnim čudom sačuvani tekstovi (a u elektronskom izdanju i zvučni zapisi) priloga kojima se Daniel Kovač oglašavao u Lepom ritmu srca, inovativnoj, radiofonski sasvim nesputanoj i neodoljivo haotičnoj emisiji kolažnog i eksperimentalnog tipa na nekadašnjem Radiju B92. Čitanje ove knjige, ipak (čak i u ozvučenom e-izdanju), donosi iskustvo veoma različito od nekadašnjeg slušanja istih tih tekstova u okviru emisije. Pred vama je neka vrsta dnevnika, mape koja pamti korake i putanje, nekakva čudna i skladna zbirka komentara, tumačenja i preinačenja čudnog i neskladnog sveta u kojem smo odrastali i ostavili ga za sobom. Poetska suština ovog malog korpusa tekstova sada je mnogo vidljivija nego u njihovoj originalnoj inkarnaciji. Naravno: sada je ovo književnost. 

880 din.

Daniel Kovač – Kraljevstvo Rit
Kraljevstvo Rit

Roman, 2021.
B6, 150 str.

U Kraljevstvu Rit, čuvenom po prosvećenosti i očaravajućim zalascima sunca, pet junaka priče, dosledno i hrabro, duboko uvereni u ispravnost svojih ideja, ispunjavaju svoju sudbinu. Zajednički cilj kojem, obdareni vrlinama, streme jeste stvaranje boljeg i pravednijeg društva. Kada se u to umešaju životne dileme i ambicije aktera, lične nedoumice, osećaj nejednakosti i nepravde, ljubav, mračna prošlost i duh vremena, dolazi do obrta uz žongliranja, prevrate, izdaje, revoluciju i rat. Kralj, Kraljica, Građanka, Građanin i Luda su nosioci ideja o društvu i glasovi koji čitaocu govore o ograničenjima i otrežnjenjima, ali ga takođe podstiču na to da pokrene sopstveni monolog o pravdi, obavezama, integritetu i vlasti. Na kraju će ostati pitanja, a najvažnije od svih glasi – šta bi se zbilo da junaci priče nisu tako dobronamerni i čovečni.

660 din.