Kristian Novak

Kristian Novak (Baden-Baden, 1979) detinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je pohađao u Čakovcu, diplomirao kroatistiku i germanistiku, te doktorirao na Poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Šest godina radio je kao asistent na Odsjeku za germanistiku istog fakulteta, a 2012. godine prelazi na Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, gde danas predaje kao docent. Bavi se istraživanjima na području istorijske sociolingivistike, analize diskursa i jezičke biografistike.
Od 1998. do 2009. godine bio je standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu; osvajač je niza medalja na evropskim i svetskim prvenstvima.
Objavio je romane Obješeni (2005), Črna mati zemla (2013), Ciganin, ali najljepši (2016) i  Slučaj vlastite pogibelji (2023). Dobitnik je nagrade tportala za roman godine 2014. i 2017. godine. Črna mati zemla ubrzo je doživela nekoliko stranih izdanja, a pozorišna adaptacija u ZeKaeM-u proglašena je jednom od predstava sezone. Prema izboru Večernjeg lista, roman je uvršten u deset najboljih hrvatskih romana u poslednjih 50 godina. Filmska adaptacija je u toku. 

Kristian Novak
Kristian Novak – Slučaj vlastite pogibelji
Slučaj vlastite pogibelji

Roman, 2023.
A5, 320 str.

Kao i u slavnoj Antigoni – koja je neka vrsta podteksta novog romana Kristiana Novaka – i u Slučaju vlastite pogibelji usamljeni i nemoćni pojedinac rastrzan između zakona i morala, pravde i nepravde, žrtve i silnika, kazne i krivice, javnog i privatnog, muškog i ženskog, vrednosti i principa, ideala i želja, slobode i građanske neposlušnosti, pokreće sukob u kome strada zbog svojih uverenja. Slučaj vlastite pogibelji je svojevrsna dokudrama kojoj je cilj demaskiranje korumpiranog policijskog i obrazovnog sistema. Hrabro, uverljivo, filmično, duhovito, potresno, dijaloški i jezički briljantno napisan roman o neuralgi­im tačkama savremenog društva čiji je karakter najistinitije opisan u crnoj hronici.
Srđan V. Tešin


Roman Slučaj vlastite pogibelji Kristiana Novaka ispripo­vijedan je kao pletenica, od poglavlja u kojima se naizmjence smjenjuju glas profesorice i scenarij koji prati događaje i akcije koje se roje oko braće policajaca, i vodi nas kroz slojeve sistema u srce društva i likova. Pitanja korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sistema, zakona i morala, ljubavi i slobode… iskrsavaju antiknom snagom u nuklearnom dobu, našem dobu, svuda oko nas i pozivaju na građansku hrabrost i rizik.
Kruno Lokotar

2090 din.

Kristian Novak – Ciganin, ali najljepši
Ciganin, ali najljepši

Roman, 2017.
A5, 306 str.

Romanom Črna mati zemla, Kristian Novak je letvicu digao nebu pod oblake. Hoće li Ciganin, ali najljepši biti barem upola dobar roman? Budite bez brige, ovo je bomba!
Gordana Maloseja

Intrigantan i provokativan, realistički surov i lirski mekan, u podnaslovima označen fobijama koje su ga izazvale i koje i sam izaziva, Ciganin, ali najljepši roman je, ali najbolji.
Jagna Pogačnik

Kristian Novak (fascinantna Črna mati zemla očito je bila uvertira u erupciju) naprosto je Ciganinom proizveo jedan od nekolicine vrhova književnosti ikad ispisane na našem jeziku, a užarenim standardima bez po muke ulazi i u najzahtjevnije svjetske antologije.
Davor Špišić

Stilski, pripovjedno, s nevakidašnjim intelektualnim nabojem, umnoženim introspekcijama, perfekcionističkom polifonijom decentrirane fokalizacije, kojom se slaže mozaik nedokučive banalnosti dobra i zla, svojom ljepotom koja njezina čitatelja pretvori u prijatelja, ova knjiga je jedinstvena u hrvatskoj suvremenoj književnosti.
Nikola Petković 

1650 din.

Kristian Novak – Črna mati zemla
Črna mati zemla

Roman, 2017.
A5, 324 str.

Crnu zemlju treba prekopati i izvući sve što se u njoj skriva.
Samo Roš

Složenost filozofskog koncepta istine (i laži) Novak ilustrira heterogenom strukturom romana koji se sastoji od pet akronološki poredanih poglavlja koja se bave različitim inačicama istine, ili, točnije, prikazuju kako se protagonistova egzistencijalna istina mijenja ovisno o tome tko je percipira i interpretira, i kada.
Ljubica Matek

Novak je napisao odličnu priču i mada se na nju kao teška novembarska magla na Muri često spušta sumračna zagušljivost, svojom tajanstvenom lepotom, bolnom realnošću i stilskom superiornošću poziva te k sebi i izmamljuje krajnosti – od kikotanja do suza i straha.
Damjan Zorc 

1320 din.