Dragan Babić

Dragan Babić (Karlovac, 1987), osnovne, master i doktorske studije završio je na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Bavi se esejistikom i književnom kritikom, glavni je urednik časopisa Dometi i programski urednik Somborskog književnog festivala. Objavio je knjige proze Tviter priče (2014) i Twitter priče 2.0 (2017), i priredio knjigu Proza o prozi: fragmenti o kratkoj priči Davida Albaharija (2017). 

Dragan Babić
Grupa autora – Sićušne priče
Sićušne priče

Priredio Dragan Babić
Priče, 2021.
A5, 176 str.

David Albahari □ Ivan Antić □ Vladimir Arsenijević □ Mića Vujičić □ Danica Vukićević □ Zvonka Gazivoda □ Zvonko Karanović □ Radmila Lazić □ Dragana Mokan □ Oto Oltvanji □ Srđan V. Tešin □ Enes Halilović □ Oto Horvat □ Uglješa Šajtinac

Mikropriča je stilski eksperiment, samoinicijativno ispitivanje granica proze, maksimalna redukcija teksta do tačke gde on prestaje da bude proza i pretvara se u smislen zbir nasumično spojenih reči i fraza. Kada uspeju da stanu na korak pre te tačke, srpski prozaisti stvaraju vrlo upečatljivu, potentnu i kvalitetnu mikroprozu koja u tek nekoliko rečenica ili pasusa uspeva da dočara svu surovost, raznolikost i nesnađenost sveta oko njih. Drugim rečima, oni mikroprozom mogu da opišu sve one događaje, osećanja i stavove koji ih okružuju, i to neretko na efektniji način nego u obimnijim kratkim pričama i romanima.
Dragan Babić

550 din.