Vukašin Štreker

Vukašin Štreker rođen je 1978. u Beogradu. Odrastao je u Pančevu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Od 2003. živi u Njujorku. Prethodno je objavio dve zbirke poezije: Govori glasno i vodi psa sa sobom! (2008) i Koliko je sati u Njujorku? (2013). Njegov samoizdati roman Paklena šljiva našao se u najužem izboru na konkursu VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman u regionu 2011. 

Vukašin Štreker
Vukašin Štreker – Daleko od Menhetna
Daleko od Menhetna

Priče, 2019.
A5, 148 str.

Daleko od pozorista na Brodveju, galerija u Čelsiju, butika na Petoj Aveniji i kafea u Grinič Vilidžu, daleko od onoga što obično podrazumevamo pod Njujorkom, na obodima Bruklina, Kvinsa, Bronksa, Staten Ajlanda i Nju Džerzija odigravaju se male ljudske drame, u čijem sredistu je uvek Vuk, Štrekerov literarni alter-ego, klintistvudovski antiheroj, usamljeni gradski desperado, lišen ideala, ali sa istančanim osećajem za pravdu koji mu ne dozvoljava da ostane po strani, i zahvaljujući kojem, na kraju, stvara svoj svet i svet plejade neobičnih likova sa kojima se susreće i čini ga udobnijim mestom za život. 

550 din.

Vukašin Štreker – Izdah odrubljene glave
Izdah odrubljene glave

Pesme, 2018.
A5, 104 str.

Sitnice će nas razdvojiti
male neuviđavnosti
kao kad ti donesem
doručak u krevet
a ti odgurneš tanjir
s ostacima
pa spavaš
pored tog truleža
danima…

Banalnosti će nas učiniti
neprijateljima
jedva primetni sebičluci
kao kad okupiraš kupatilo
iako znaš da žurim na posao
samo da bi stigla na kafu
s drugaricama 

550 din.

Vukašin Štreker – Srčanost
Srčanost

Roman, 2016.
A5, 128 str.

Novi roman Srčanost Vukašina Štrekera donosi beskompromisnu priču o mačizmu koji ne želi da se izvinjava zbog onoga što jeste. Radnja ovog romana smeštena je u svet borbi pasa, a njene ključne reči su hrabrost i strast: odnose se jednako na životinje kao i na ljude. Autor dobro zna da romaneskno istraživanje koje zalazi ovoliko duboko u ljudsku – mušku – dušu ne može da trpi obzire političke korektnosti; zato Srčanost traži čitaoca koji će znati da takve obzire ne očekuje. Neka očekuje uzbuđenje!

770 din.

Vukašin Štreker – Zabrana upotrebe vatre i vode
Zabrana upotrebe vatre i vode

Roman, 2014.
A5, 148 str.

Zabrana upotrebe vatre i vode Vukašina Štrekera vodi nas kroz doživljaje ilegalnog imigranta koji je okušao život u Sjedinjenim Američkim Državama. Gradeći sopstvenu varijantu američkog sna, glavni junak menja poslove, stiče i gubi prijatelje i ljubavi, stupa u Belu kuću na zadnja vrata i pronalazi sopstveni književni glas. Autentični, uzbudljivi i puni humora, njegovi zapisi ostavljaju i gorak ukus u ustima, slikajući – na tragu Fantea i Bukovskog – lice koje Amerika pokazuje onima koji su, iz raznih razloga, prinuđeni da joj se bace u naručje.

880 din.