Radenko Vadanjel

Radenko Vadanjel je rođen 1962. u Puli.
Studije hrvatskog jezika i književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Rijeci.
Zbirku pesama Lekcija o postojanosti objavio je 1999, roman Dnevnik besposličara 2006, zbirku pesama Čovjek s tri pupka 2010, zbirku priča Mišomor za rođake 2013, roman Zdravo, dragi ubojice! 2017, a roman Sakramenti i kotlovina 2019. godine.
Živi i radi u Istri. 

Radenko Vadanjel
Radenko Vadanjel – Zdravo, dragi ubojice!
Zdravo, dragi ubojice!

Roman, 2020.
A5, 84 str.

Šta bolje upija krv: keramičke pločice u predsoblju ili parket u spavaćoj sobi?
Roman Zdravo, dragi ubojice! počinje slično trileru. Tek pošto napusti postelju da bi u kuhinji isekao antidepresive na četvrtinu, nepoznata žena zamahne sekirom prema krevetu još toplom od njegovog tela. Zaplet se dalje razvija kao u kutiji za mrvljenje tableta. U usamljeničkom životu izmeštenog lovočuvara najveće državne šume na krajnjem severu zemlje pojavljuje se uljez i traži osvetu. No, dok prate tuđe tragove, junaci pronalaze sebe, svoju prošlost i zločine, istovremeno se i približavajući i udaljavajući.
Još je u zapaženom romanu prvencu Dnevnik besposličara Radenko Vadanjel opisao kako pripovedača, tokom branja špargli, obuzima nepogrešivi nagon lovca. Više nema šale! Šuma, po čijim stazama sada gazimo zavedeni fatamorganama i vizijama, prostor gde su sva čula izoštrena do krajnjih granica, nateraće junake u neizdržive mimikrije prema spoljnom, opipljivom svetu, „u nutarnja stremljenja nečem suštinskom koje joj im je izmicalo iz ruku poput mokra sapuna". Premda osuđeni na nemogućnost dijaloga, naoružani do zuba u utvrđenjima sopstvenih života, likovi će postupno, majstorski vođeni predatorskom rukom pisca, biti potpuno stopljeni sa prirodom. Izgubiće osećaj za stvarnost i svedeni na meru nevidljive bube otvoriti naizgled trilersku priču ka univerzalnom i bezvremenom, suočavajući nas sa silama što nadilaze granice svakodnevnog sveta.

Mića Vujičić 

550 din.