Vlad Zografi

Vlad Zografi je rođen 1960. u Bukureštu. Diplomirao je iz oblasti fizike na Univerzitetu u Bukureštu, a 1994. je doktorirao iz oblasti atomske fizike na Univerzitetu Paris XI, Orsay.
U književnosti je debitovao 1990. godine u časopisu, jednom pripovetkom, u časopisu România literară. Objavljivao je prozu (zbirku pripovedaka Levo koleno ili desno koleno, 1993, i roman Novi čovek, 1994), zatim pozorišne komade: Isabela, ljubavi moja (1996, Nagrada Saveza pisaca Rumunije), Edip u Delfima (1997), Kralj i leš (1998), Budućnost je makulatura (1999, Nagrada Saveza pisaca Rumunije), Amerika i akustika (2007, Nagrada Saveza pisaca Rumunije), Petar (2007), Svi tvoji umovi (2011).
.
Petar je bio prvi rumunski pozorišni komad postavljen na scenu posle 1989. u Pozorištu Bulandra, a predstava je (u režiji Kataline Buzojanu) izvedena na Bijenalu u Bonu 1998. Njegov esej „Unutrašnji beskraj. Šest priča o čoveku, društvu i istoriji” objavljen je 2012. Sa objavljivanjem romana Sporedni efekti života (nagrada Observator Lycaeum, 2017), Vlad Zografi se vratio prozi. Njegov najnoviji roman zove se Sedmi oktobar.

Ðura Miočinović, rođen 1979. u Beogradu, diplomirao je rumunski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2004) i završio master studije iz rumunskog jezika na Universitatea de Vest u Temišvaru (2006). Prevodi književnost s rumunskog još od ranih studentskih dana. Član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije. 

Vlad Zografi
Vlad Zografi – Sporedni efekti života
Sporedni efekti života

Roman, 2020.
Preveo s rumunskog Đura Miočinović
A5, 556 str.

Virtuozno napisan polifoni roman, u kom se pet glasova povezuje i oblikuje napetu sekvencu sadašnjosti. Iz dekora ne odsustvuju jedan improvizovani detektiv (po zanimanju psihijatar), obožavalac poručnika Kolumba, jedna uspešna novinarka, jedan renomirani naučnik, jedna razočarana žena i – u središtu knjige – jedan autista, koji nosi najoriginalniju partituru. Prevazilazeći trenutnost, u knjizi se čuje i govor na prijemu u Rumunsku akademiju, u kom se inteligentno i plastično izlažu ideje. (Tu ćete pronaći „sentimentalno” objašnjenje naslova.)
Najveći uspeh romansijera je da stvarnost oponaša knjigu, a ne obrnuto. Vlad Zografi je napisao roman o rumunskoj aktuelnosti i preostaje samo da mu svaki čitalac, na svojoj koži, proveri kredibilitet. Savet kritičara: ne čitajte ovu knjigu, nego je slušajte onako kako se sluša muzika: ona je jedna savremena simfonija.

Joana Prvulesku
dobitnica Evropske nagrade za književnost 2012. 

1320 din.